Jó közérzet, szociális fejlődés, önállóság, rugalmasság – ezek a fesztiválok jótékony hatásai, amit kutatások támasztanak alá. Pesics Zsuzsa klinikai szakpszichológussal beszélgettünk pozitívumokról, kompromisszumokról.

A fesztiválok összességében több pozitívummal szolgálnak, mint negatívval. A nagyobb rendezvényeken nemcsak a zenei kikapcsolódás, hanem a különböző szórakozási, kulturális lehetőségek is adottak. De nem mindegy, hány éves kortól, és milyen feltételekkel engedjük el gyermekünket szórakozni.

– A fesztivál előtt már hetekkel egyfajta módosított tudatállapotban vannak a fiatalok. Előre készülnek, megveszik a jegyet, társaságot szerveznek, szállást foglalnak, ezáltal pozitív energiaforrásokhoz jutnak. A fesztivál ideje alatt kizökkennek a hétköznapokból, amit az iskola, munkahely ad nekik – emelte ki Pesics Zsuzsa szakpszichológus.

Amikor megjelent a pozitív pszichológia, mint résztudomány a pszichológián belül, egyre többen foglalkoztak azzal, hogy a nagy fesztiválok és a koncertek milyen hatással vannak az emberi lélekre. 2011 környékén ausztrál és angol kutatók a legjobban érintett korosztályt, a 18-25 éves fiatalokat vizsgálták. Megállapították: a fesztiválok jótékony hatással vannak a közérzetre, a lelki jóllétre.

Pozitív hatás négy területen
A fiatalok szociális készsége nagyban fejlődik. Akár több tízezres tömegben meg kell értetnie magát vadidegenekkel, megtapasztal nemet mondani, határokat tartani, ismerkedni akár ellenkező neműekkel is.

Önállóságában is fejlődik, egyedül lesz, szülők nélkül, függetlenül. Talpraesettnek kell lennie, és magának megoldania az adott szituációkat.
Emellett fejleszti az elfogadást, nyitottságot. Rugalmasabban kezel új dolgokat, azokat beépíti a mindennapokba.

A kutatók megállapították, a fiataloknak szükségük van ilyenfajta kikapcsolódásra, a szülőket pedig azzal nyugtatják, hogy a legtöbb fesztivál jól szervezett és ellenőrzött körülményeket biztosít. De a gyereket csak akkor engedjük el, ha biztosak vagyunk abban, hogy önállóan helyt tud állni.

Pesics Zsuzsa azt javasolja, a kamaszokkal lehetőség szerint el kell menni városi tömegrendezvényre, falunapra, ahol azt lehet mondani, ott leszünk a rendezvényen, de adjunk neki szabad kezet. Bulizzon, érezze jól magát a barátaival. Fel kell készíteni, hogy majd lesznek ittas emberek, olyanok, akik esetleg rátaposnak a lábára, szakadhat az eső, de ha fiatalon már megtapasztal dolgokat, később, ha egyedül elmegy, nem érhetik nagy meglepetések.

Fesztiválhangulatban (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
A fiatalok meghálálják a szülőktől kapott bizalmat és szabadságot (Fotó: Rajki Judit)
Jó kompromisszumos megoldás lehet az is – amennyiben a kamaszt nem feltétlen a fesztivál érdekli, csak az, hogy egy hétvégére kiszakadjon a szülők közül –, ha egy napra vagy hétvégére a gyermek kap egy nyaralót, vagy egyedül hagyjuk a lakásban, ahova a barátaival bulit szervezhet, önállóan. Ez a szülőnek természetesen ugyanúgy egy végigrettegett éjszaka lehet, a gyerek azonban garantáltan hálás lesz érte. A szülői támasz, segítség és kontroll még ha lazábban is, de egy-egy ilyen szabad, bulis hétvégén ott lehet, mégsem érzi a gyerek a szigort.

Joggal hivatkozhatunk az anyagi dolgokra is, hiszen egy fesztivál nem olcsó mulatság. Azonban mint minden kitűzött célnál, előre is lehet tervezni. Van, aki egész évben fesztiválra gyűjt, zsebpénzből, tanulás mellett, vagy akár munka mellett pluszban dolgozik. Emellett az is jó megoldás lehet, ha születésnapra nem tárgyakkal, hanem élménnyel lepjük meg a gyermeket, egy fesztivál jegy garantáltan örök élmény lehet.

Forrás: https://oroscafe.hu/2015/08/09/hagyjuk-bulizni-a-fiatalokat-fesztival-pszichologus-szemmel/